DE CE FOTOGRAFIILE MELE SUNT IN STIL DOCUMENTAR?
 

Stim cu totii ca fotografiile sunt importante. In epoca tehnologiei le facem zilnic. Intelegem, de asemenea, puterea fotografiei documentare, atunci cand este vorba despre fotografi de calatorie care documenteaza diverse culturi sau evenimente politice si sociale. Stim ca este perfecta pentru fotografia de nunta si ne place fotojurnalismul de nunta pentru ca surprinde momente autentice.

De cate ori aud despre fotografia documentara de familie, oamenilor pare sa le surada ideea. Dar chiar si atunci cand inteleg conceptul si iubesc stilul, unii dintre ei se conving ca este minunata pentru altii, dar nu potrivita pentru ei insisi.

Scuza numarul unu:  In casa mea e intotdeauna dezordine, e prea intunecat sau prea mic spatiul.

Acesta este unul din primele lucruri pe care le aud cand vorbesc cu oamenii despre o sesiune foto documentara. Si ce daca?!? Asa este si la mine! Am 2 copii nazdravani care  nu stiu sa stranga dupa ei; stau sa editez fotografii in loc sa fac curatenie, deci e dezordine non-stop! Si, in acelasi timp, nu este. Stii de ce? Pentru ca nu asta e important. Nu vin sa-ti fotografiez casa, vin sa te fotografiez pe tine si pe familia ta. In plus, nu trebuie sa facem pozele neaparat la voi acasa. Iti place sa iesi cu familia in oras, in parc? Minunat, hai sa mergem! Pana la urma este o sedinta foto de documentare.

Peste cativa ani, cand te vei uita la aceste fotografii, vreau sa iti amintesti care era cursul vietii tale in acel moment. Mirosul de cafea, felul in care soarele de dimineata batea pe patul din dormitorul vostru vechi, cat de obosit si ciudat de fericit ai schimbat scutecul bebelusului pentru a sasea oara in acea zi, chiar daca era inca inainte de pranz! Aceste fotografii iti vor declansa simturile prin amintirile capturate si iti vor aminti cat de multa dragoste era viata ta. Altceva nu conteaza!

O alta scuze frecventa este cea cu “Nu acum”. “O sa facem o sedinta foto anul viitor sau poate in timpul verii!”

Aminteste-ti cum te gandesti la fiecare sfarsit de an: “Vai, ce repede a trecut anul acesta!” sau cand, in ultima zi de vacanta, nu poti sa crezi ca s-a terminat deja. Cand te uiti la fiica ta in timp ce doarme si observi cat de inalta este; picioarele ei doar ieri ajungeau numai pana aici, iar acum sunt aproape la capatul patului. Ce s-a intamplat? Timpul zboara si copiii cresc atat de repede; mai devreme decat ne asteptam. Azi, maine se inscriu la facultate si pleaca in alte tari sa isi intemeieze propriile familii. Pistruii vor disparea, iar ferestrele nu vor mai avea urme de manute murdare pe ele.

Iti aduci aminte de acele “prime dati”, nu-i asa? Primii pasi, primele cuvinte, prima data cand se da cu bicicleta… Dar stii ca exista si “ultimele dati”? Va exista un moment in care isi va dori o plimbare pe umerii tai, il vei pune jos si nu vei mai face asta niciodata in viata. Ultima data. Nu iti vei da seama ca a fost ultima pana mult timp dupa ce s-a intamplat si probabil ca niciodata nu iti vei putea aminti cu exactitate cand s-a intamplat. Sunt sanse ca una dintre aceste “ultime dati” sa se intample maine. Nu pierde timpul pentru a surprinde clipa de azi. Maine va fi diferita!

“Dar … noi nu facem nimic interesant”

Familia ta este unica, nu exista alta ca ea. Cred ca cele mai semnificative zile ale vietii noastre sunt deghizate in rutina si monotonie. Pentru ca exista magie in lumina si frumusete in lumea obisnuita, dar trebuie sa fim dispusi sa o recunoastem. Acest “nimic” pe care il faci chiar acum – cand iti ajuti copiii sa se spele pe dinti dimineata, cand ii pregatesti de scoala, ii imbraci pe canapea, te joci cu ei, le citesti povestea de culcare – aceste amintiri vor insemna totul pentru tine in cativa ani, cand cresc si petreceti din ce in ce mai putin timp impreuna. In plus, eu, ca fotograf, vad lucruri pe care voi nu le observati: vad pupicul pe cap pe care i-l dai fiului tau chiar inainte de a-l trimite la scoala, surprind acel moment scurt cand copiii se joaca pe covor si voi, parintii, va uitati la ei pret de 5 secunde cu acea privire speciala in ochi. Stii care, nu? Cea care spune “Nu-mi vine sa cred cat de minunati sunt si cat de mult ii iubesc”. Te asigur ca exista multe cadre incredibile si semnificative in viata voastra.